Gelişen tarım teknolojileri yardımıyla artık insan, toprağa daha az bağımlı hale gelmiştir. Seracılık denildiğinde revaçta olan diğer bir üretim türü de “topraksız tarımdır”. Topraksız gerçekleştirilen tarım ile üretici toprağa daha az bağımlı hale geldiği için iklim ve arazi şartları fark etmeksizin, doğru bir sera ile istediği ürünü üretebilecektir. Ayrıca doğru bir üretim tekniği ile yetiştirilen ürünler, beklenen mahsul zamanından önce de tamamlanabilmektedir.
Topraksız tarımın avantajları elbette bunlarla da sınırlı değil. Topraksız tarım ile üretici, ürettiği bitkiler üzerinde daha fazla kontrole sahiptir. Örneğin, ürettiği bitkinin gelişimi için farklı besinleri seçebilir ve bu besinleri dilediği miktarda, bitkinin ihtiyacı olduğu kadar verebilir. Böylece bitkinin daha verimli beslenmesinin yanı sıra maliyetler hesaba katıldığında daha kesin veriler elde etmek mümkündür. Ayrıca tüm bitkilerin gelişimi büyük oranda dengelenebilir ve mahsul zamanı verimlilik arttırılabilir. Bitkiye zarar verecek maddelerden de uzak durmak mümkündür.
Topraksız tarımın, ekoloji için yarattığı en büyük avantajlardan birisi de su ekonomisine sağladığı katkıdır. Hidroponik veya aeroponik tarımda; suyun toprağa sızması yöntemi, suda tutma yöntemi veya buharlaşma yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tür teknikler ile tarımda kullanılan suyu ölçmek ve kontrol etmek mümkündür. Bu durum maliyetleri düşürdüğü gibi, ekolojiye de büyük katkı sunmaktadır. Ayrıca modern seracılıkta bu türden teknikler, otomasyonlar yardımıyla neredeyse tam otomatik olarak yapılabilmektedir.