Sera Soğutma Sistemleri Teknolojileri

Birçok meyve ve sebzelerin üretildiği seralar, kış aylarında ısıtma, yaz aylarında ise soğutmaya ihtiyaç duyarlar. Kışın sera içerisinde yüksek ısı birikimi olur ve ürünlerin zarar görmemesi için yüksek ısı birikiminin havalandırma yoluyla giderilmesi gerekmektedir. Ülkemizde, genellikle güney kesimlerde kısa bir ısıtma süresinin ardından hava sıcaklığı yükselişe geçmektedir. Yüksek sıcaklık yaşanması ve bunun artış göstermesi, bitki gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir. Bunu ortadan kaldırmak için müdahale edilmesi gerekmektedir. Özellikle yaz ayları geldiğinde seralarda güneşin etki etmesiyle birlikte, sera içindeki sıcaklık 10 dereceye kadar dışarıya göre daha fazla olabilir. Bu durum bitkilerin özümleme azaltmasına ve durmasına yol açacağı için sera soğutma teknolojileri kullanılarak çözüm bulunmaktadır. Yazımızın devamında bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sera Soğutma Teknolojilerinin Önemi

Sera soğutma teknolojileri, seralar için oldukça önemli olup; en ince ayrıntısına kadar incelendikten sonra titiz bir şekilde kurulmalıdır. Bu sayede bitkilerin özümleme yaparak kazandıkları maddeler, solunum ile kaybedilenden daha fazla olacaktır. Bitkilerde özümleme dediğimiz fotosentez olayı, 0 derece ile 20 derece arasında gerçekleşmektedir. Bu derecelerinin ardından fotosentez azaldığı için sıcaklık nedeniyle eksilen bir özümleme meydana gelir. Bu yüzden sera soğutma teknolojilerinin kullanımını tercih eden pek çok sera yetiştiricisi bulunmaktadır. Aksi takdirde ürünlerde yaşanan sorunlar nedeni ile hem emekler boşa gidecektir, hem de maddi olarak büyük kayıplar yaşanacaktır.

Sera Soğutma Teknolojilerinin Avantajları

Sera soğutma teknolojileri kullanılarak hem ürünlerin zarar görmesi engellenir. Hem de bu sorun ortadan kalktığı için daha fazla verim almak için diğer çalışmalara daha kolay ve sorunsuz bir şekilde odaklanma sağlanır. Böylece daha yüksek verimde ve daha yüksek miktarlarda hasat elde edilir.