Topraksız Tarım Nedir?
Topraksız tarımın içerisinde toprak bulunmadan bütün ortamlarda bitki yetiştirime verilen bir isim olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntem ile toprağı tarım için uygun olmayan kişiler de tarıma dahil olarak bitki yetiştirme ve mahsul elde etme yoluna gidebilmektedir. Bitki yetiştirme sırasında ortam olarak besin çözeltileri tercih edilir ve organik ya da inorganik katı materyallerde kullanılmaktadır.
Topraksız Tarımın Avantajları
“Topraksız tarım nedir?” sorusunun yanında bu tarım şeklinin avantajları da çok merak edilmektedir. Normalde seracılığın çok sık şekilde yapılmış olduğu yerlerde topraktan kaynaklı olarak bazı sorunlar meydana gelebilmektedir. Topraksız tarım ise bu noktada toprağın çıkardığı sorunlara çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Topraksız tarımın en büyük avantajı topraksız olmasıdır. Bu yüzden çölde bile tarım yapılabilme imkanına sahip olunmaktadır. Normalde toprakta zararlı ot ve hastalıkların önüne geçilmesi çok zor olurken topraksız tarımda bu tarz problemlerin meydana gelmediği görülmektedir.
- Topraksız tarım ana kurulum maliyeti yüksek olsa dahi uzun vadede yapı sahibine olumlu maddi geri dönüşüm sağlar.
- Topraksız tarımda maksimum verim elde etmek çok kolaydır. Doğru otomasyonlar, verimlendirme sistemleri ve kaliteli malzemeler ile %100 oranında ideal verim elde edilebilir.
- Birçok farklı türde bitkiyi yetiştirebilir ve 12 kata kadar daha fazla mahsul toplayabilirsiniz.